Jesu li povrće stvarno hranjivo sirovo i kuhano? Jesu li voće i povrće manje hranjivi ako su smrznuti? Da biste znali istinu, nastavite čitati. Plus 1. Više hranjivih sirovina nego kuhani

Neobrađeni hranitelji odbijaju konzumirati jednostavnu grašenu grašku ako su kuhani, pari ili na drugi način kuhani. Oni ističu da toplina uništava enzime koji hranu čine probavljivijom.

To je istina, ali kuhanje također ima učinak degradiranja vlakana hrane, čime se olakšava njihova asimilacija.

 • Možda čak i da konzumiranje samo sirovog voća i povrća stavlja svoje zdravlje u opasnost.
 • Njemački istraživači koji su slijedili 201 muškarce i žene koji su samo konzumirali sirovu hranu otkrili su da ako im se smanji ukupni kolesterol i razina triglicerida, njihov HDL kolesterol, dobar kolesterol. Pored toga, povećana je i njihova razina homocisteina (aminokiselina povezana s srčanim udarima i moždanim udarima).
 • U posljednjih nekoliko godina istraživači su otkrili da kuhanje povećava sadržaj hranjivih materija nekog voća i povrća. Dakle, ketchup sadrži pet ili šest puta više likopena nego sirovu rajčicu, što ga čini mnogo korisnijim proizvodom protiv bolesti poput raka prostate.
 • Istina je da kuhanje uništava određene hranjive tvari, osobito vitamine B6, C i folate topljive u vodi. Međutim, to povećava antioksidans sadržaj nekog povrća, kao što su kukuruz i mrkva.
 • Dakle, nema zabrane konzumiranja sirovina, ali nema razloga bojati se kotla za pranje pare ili tava da preskoče.

2. Manje hranjivih, zamrznutih proizvoda?

Svježi proizvod je hranjiviji nego smrznut i konzerviran, to je istina, ali samo ako ga jedete u trenutku branja.

Tijekom dugog putovanja, prije nego što stignu na štandove, a da ne spominjemo njihov dugi boravak u skladištu, prirodni enzimi koji oslobađaju degradiraju neke od svojih hranjivih tvari i oduzimaju ih.

 • Pri brzom zamrzavanju svježe dobivenih proizvoda, procesori čuvaju svoj vitamin i mineralni sadržaj. U nekim slučajevima, zamrzavanje može čak i sačuvati više hranjivih tvari.
 • U studiji na Sveučilištu u Illinoisu, zamrznuti grah su pronašli da sadrže dvostruko više vitamina C od svježe kupljenih u trgovini.
 • Za razliku od popularnog uvjerenja, proces konzerviranja također ne lišava voće i povrće značajnih količina hranjivih tvari. Ako u nekim slučajevima toplina može uzrokovati gubitak vitamina, u drugima, suprotno je istina.
 • Špinat i konzervirana tikvica bogati su vitaminom A od njihovih svježih kolegama.
 • Što se tiče okusa, valja reći da se smrznuta jagoda ne uspoređuje sa svježom jagodom. Međutim, posljednjih godina tehnologija zamrzavanja napredovala je skokovima i granicama.
 • Ukratko, jesu li kuhani, smrznuti ili konzervirani, voće i povrće sadrže puno hranjive vrijednosti.