Ovaj program hodanja zahtijeva da prošetate pet dana u tjednu. Ostali dani su dani slobode tijekom kojih možete raditi bilo kakvu aktivnost, pod uvjetom da je vaše tijelo u pokretu: hodanje, vrtlarenje, golf ili tenis ili čak društveno plesanje.

8 načina da se pomaknete gore

Nemojte misliti da samo morate kretati kad hodate. U starim vremenima, ljudi su gotovo uvijek hodali kad su morali ići negdje. Danas je još uvijek moguće da se prebacite na svoje odredište, bilo da idete u poštanski sandučić ili na drugom katu trgovačkog centra (uzmi stepenice umjesto pokretne stepenice).

Svaki korak, svjesno ili nesvjesno, gori kalorije. Zato učinite više koraka namjerno, čak i kada niste motivirani za obavljanje jedne od vaših šetnji. Kada dosegnu oznaku od 30 minuta, kupite pedometar, ovaj mali uređaj koji se nosi na struku i koji broji korake. Broj koraka koje učinite razlikovat će se ovisno o duljini koraka, ali brojevi će već biti u tisućama ako prođete 30 minuta dnevno. Radite da prijeđete bar od 10.000 koraka dnevno.

Čak i ako nitko ne računa, pokušajte poduzeti više koraka kada imate priliku. Ako ste proveli svoj život pokušavajući pronaći način za uštedu vremena, može biti teško postati manje ekonomično na ovoj razini. Ali ti mali gubici štednje se akumuliraju sve dok ne dovedu do velikih dobitaka u vašim nastojanjima da održite razinu šećera u krvi. Evo osam načina da se popne na ljestve:

 1. Ako se morate upoznati s prijateljem, prošetajte s njim umjesto da kavu, ili naručite kavu da ide. Imate li mobitel? Šetajte dok razgovarate na telefonu. Nisu ih zvali mobilni telefoni ni za što!
 2. Napravite proviziju u blizini? Koristite noge, a ne auto.
 3. Šetnja terminalom dok čekate let i izbjegavajte treadmills.
 4. Tijekom TV spotova, hodajte na licu mjesta, idite gore i dolje niz stepenice, ili idite oko kuće.
 5. Nemojte se boriti za parkirno mjesto. Umjesto da čekate prostor blizu vrata kako bi se oslobodio, parkirajte dalje.
 6. Vratite košaricu ispred trgovine umjesto da ga ostavite na parkiralištu.
 7. Umjesto korištenja kontrole nad vozilom, naručite iznutra.
 8. Ostanite motivirani
Prvi korak je uvijek najteži. Ponekad ste toliko zauzet da ne mislite na vježbanje. Drugi puta, znaš da trebaš, ali nemate hrabrosti. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći:

Stavite svoje omiljene šetnice blizu vrata noću, tako da ćete ih vidjeti ujutro. Podsjetit će vas da je hodanje prioritet.

 • Imajte na umu odredište. Odlazak u trgovinu, poštanski ured ili kafić daje namjeru za šetnju.
 • Planirati vrijeme u svom rasporedu. Stavite ljepljive bilješke na hladnjak kako bi vas potaknuli na vježbanje. Ova je tehnika prikazana u studijama kao djelotvorna.
 • Uvjerite prijatelja da hoda s vama ili da vas pozove da vas podsjeti. Osjećaj odgovornosti je veliki izvor motivacije.
 • Pronađite sliku sebe kada ste bili razrjeđivač. Stavite ga na svoj stolac da vas potakne da postignete svoj cilj.