Evo sve što trebate znati ako trebate provjeriti krvni tlak ili zdravlje srca. Preporuča se da procijenite krvni tlak ako vam je zadnji put davno prošao.

Provjerite krvni tlak

Vaš krvni tlak mjeri se kao dvije znamenke, jedna je veća od druge. Gornji broj označava sistolički tlak, sila koja se vrši na vašim zidovima arterija kada srce ugovori da pumpa krv. Niži broj označava dijastolički tlak ili sila koja se vrti na vašim zidovima između dva otkucaja srca.

  • Zdravi krvni tlak je 120/80 ili manje (sistolički / dijastolički).
  • Tlak koji ne pada ispod 140/90 je simptom hipertenzije, i to u svim dobima. Morat ćete dobiti adekvatan tretman.
  • Krvni tlak se mjeri u mmHg, ili milimetrima žive. Ako je krvni tlak veći od niskog, smanjenje od samo 10 mmHg vašeg sistoličkog tlaka i 5 mmHg vašeg dijastoličkog tlaka će smanjiti rizik od moždanog udara za 38% i bolest srca za 16%.
Prolazeći testove

Ako imate simptome koji bi mogli ukazivati ​​na srčani udar, kao što su bol u prsima i kratkoća daha, vaš liječnik može vas uputiti specijalistu.

Evo testova koje ćete morati proći:

  • Elektrokardiogram (EKG):čitanje električne aktivnosti vašeg srca. To bi se moglo učiniti dok ste ležali ili ako se simptomi pojavljuju posebno nakon napora, dok trčite na treadmill. Možda bismo vam ponekad pružili žice za mjerenje električne aktivnosti vašeg srca tijekom 24 sata.
  • Magnetska rezonancija (MRI):Analiza pomoću vrlo snažnog magneta kako bi se stvorila slika unutrašnjosti vašeg tijela, dopuštajući liječnicima analizu fizičke strukture vašeg srca. Od vas će se tražiti da ostanete na madracu stroja koji se upija u skener u obliku tunela.
  • Scintigram:razni testovi u kojima se male količine radioaktivnih tvari ubrizgavaju u vaše vene. Kada ih dođete do srca, mogu se otkriti posebnim fotoaparatom koji proizvodi slike vaših koronarnih arterija ili pokazuje kako vaše srce premlaćuje. Za jedan od ovih testova, miokardijalno perfuzijsko snimanje (MPI), pacijentu se ubrizgava s izotopima nakon korištenja vježbe ili treadmill-a. Potom se provodi skeniranje kako bi se pokazalo kako krv cirkulira u srčanom mišiću.
  • Kompjutorska tomografija (CT):posebna vrsta X-zraka koja proizvodi detaljne slike unutarnjeg tijela. Ponekad se koristi za procjenu količine kalcija pohranjenih u vašim koronarnim arterijama - tvrda ploča mjera od kalcija i kolagena.
  • Angiografija:uzimanje X-zraka nakon ubrizgavanja posebne boje za otkrivanje koronarnih arterija.

Ako procjene pokazuju da imate teške koronarne bolesti srca, vaš liječnik može preporučiti kirurško liječenje kako bi se smanjio rizik na koji ste izloženi. Primjerice, bilo bi moguće otvoriti koronarne arterije (angioplastika) ili jednostavno zaobići (koronarni zaobilaznica).