Gljive su oduvijek bile glavnine mnogih azijskih dijeta. Japanski znanstvenici preuzeli su vodstvo u istraživanju njihovih mogućih zdravstvenih prednosti. Pročitajte kako biste saznali više o tome što sadržava gljive u vašoj prehrani može značiti za vaše zdravlje.

1. potisnika potencijalni zdravstveni

japanske studije su pokazale da određene gljive mogu pozitivno utjecati na imunološki sustav, a potencijalne koristi u borbi protiv raka i protiv nekih infekcija protiv autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis i lupus. Ovaj učinak može biti povezan s njihovim visokim sadržajem glutaminske kiseline, aminokiselinom koja izgleda ima ulogu u borbi protiv infekcija, među ostalim imunološkim funkcijama.

Shiitake gljive sadrže lentinan, phytochemical koji može pomoći stimulirati imunološki aktivnost i eritadenine, koji pomaže u smanjenju kolesterola promicanjem izlučivanje kolesterola.

Drugi shiitake spojevi proučavani su za njihovu ulogu u smanjenju bolesti srca i rizika od raka kao i visokog krvnog tlaka. Sve gljive sadrže velike količine kalijuma, što može imati učinak snižavanja krvnog tlaka. Osim toga, gljive - Jude uši, koje se koriste u mnogim kineskim jelima, inhibiraju zgrušavanje krvi i vjeruje se da snižavaju kolesterol. To može biti korisno u liječenju određenih bolesti srca. 2. Prehrambene

Gljive su, za mnoge recepte, dobra zamjena za meso, a može se miješati sa žitaricama da bi kruh „mesa” bez mesa. Oni su također apetitni i hranjivi sami. Vrlo niska u kalorija (125 grama ili jedna polovica šalica sadrži samo 10 kalorija), gljive su gotovo masnoće i vrijedan izvor dijetalnih vlakana.

Omogućuju dobru količinu kalija, selena, riboflavina, tiamina, folne kiseline, B6 i cinka. To su također jedan od najboljih izvora biljnih niacina koji postoji. Oko 85 grama (tre unci) gljiva Portobello osiguravaju gotovo 20 posto dnevnog potrebnog niacina. Isti dio bijelih gljiva osigurava 17 posto, dok shiitakes daje šest posto.

Portobello i bijele gljive dobri su izvori selena. Selenija može spriječiti rak prostate jer se zna da radi s vitaminom E i očistiti slobodne radikale koji oštećuju stanice. Baltimore longitudinalna studija o Aginga otkrili da muškarci koji su imali najniže razine selena u krvi bile su četiri do pet puta veću vjerojatnost da imaju rak prostate od muškaraca s visokim razinama selena.

3. Prednosti
  • Masti slobodne i vrlo niske u kalorijama.
  • Bogati mineralima.
  • Neki su bogati biljnim supstancama, što može potaknuti imunološku funkciju. U 4. Nedostaci
Divlje gljive mogu biti otrovne.
  • Tartufi su skupi jer ih ne možete uzgajati.