Riba je hranjiva i ukusna, ali nešto vam može spriječiti da ga konzumirate češće: razina žive. Sljedeće linije objašnjavaju sigurnu razinu žive i najbolju ribu za konzumaciju tako da možete nastaviti uživati ​​u blagodatima tog plodova mora.

1. Kako živa ulazi u hranu

Merkur, teški metal koji ulazi u atmosferu uglavnom iz elektrana na ugljen, postaje toksičniji kada bakterije u jezerima i oceansima pretvore u metilmerkuru, a zatim se riba apsorbira u svoje masno tkivo. Što je više grabežljiva riba, kao što je sabljarka, to je veća vjerojatnost da će imati metalni žig. Les 2. Opasnosti i učinci

Methylmercury je osobito toksičan za trudnice, majke s dojiljama i malu djecu. Čak i niska razina izloženosti može utjecati na razvoj mozga i ima neurološke i bihevioralne učinke. U odraslih, dijetalna metilmercura također može povećati rizik od bolesti srca. Quels 3. Koje su sigurne razine?

Plodovi mora su hranjivi. Oni su izvor visokokvalitetnih proteina, niske zasićenih masnoća i bogate omega-3, srčanom masnom hranom. Stručnjaci javnog zdravstva stoga žele odrediti razinu žive koja se može sigurno konzumirati. U Sjedinjenim Državama Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra sigurnom granicom od jednog dijela na milijun (ppm) metilmerkure.

Međutim, Agencija za zaštitu okoliša (EPA), koja ne regulira hranu, koristi ograničenje od 0,25 ppm, a FDA je Savjetodavni odbor za hranu preporučio da FDA usvoji to ograničenje , Smjernice za Health Canada nalaze se u sredini: 0,5 ppm.

Prema trenutnom FDA standardu, žene u dobi trudnoće (pogotovo ako su već trudne) trebaju izbjegavati morsku pjenu, sabljaru, skuše i pločicu i ograničiti se na 340 unca tjedno bilo koja druga riba ili plodovi mora.

Health Canada preporučuje da odrasle osobe ograničavaju potrošnju sabljarke, morskog psa i svježe ili smrznute tune na jedan obrok tjedno - i za trudnice, po jedan obrok po mjeseci.

  • U svim slučajevima ima smisla odabrati morske proizvode koji su najniži u živi.
  • Među najnižima u živi su som, plavčica, losos, škampi, kolja, pollock (koristi se u smrznutim ribljim proizvodima), sardine, rakove i pile.
  • Prilikom odabira konzervirane tune odaberite "blijede", a ne "bijele" sorte. Ako ste lovili, provjerite lokalne recenzije.
  • Uklonite masnoću od mačevima i ostalih masnoća grabežljive ribe.