U sredini dugog dana, kada se vaše rezerve goriva pada, ideja čarobne bar ili eliksir da oživljava vaš duh postaje zanimljiva. Ali da li ti proizvodi rade? Nemoj vjerovati u sve što govoriš.

Jesu li ti energetski zvuci zdravi?

Ne!Za brzi snack, bolje je jesti voće ili šaku oraha (i za vas i vaš novčanik). Što će vaš slijedeći snack: sočan crvena jabuka ili slatkiš? Proizvođači energetskih barova žele da vjerujete da je moguće imati zdravi snack koji okusi kolačiće ili bombone. Njihov okus je samo pitanje mišljenja.

  • Međutim, u smislu prehrane, većina dijetetiča slaže se da, iako ove barove ispunjavaju više od slatkiša, ne zamjenjuju zdrave voće, orasi i ostale zalogaje. Kao slatkiš, energetske šipke dobar su izvor brzih kalorija.
  • Međutim, mnoge energetske šipke sadrže puno više proteina nego konvencionalne čokoladne šipke pa su bolje za smirivanje gladi. Točka za energetske šipke!
  • Vitamini i minerali
Za razliku od čokoladnih barova, većina energetskih šipki obogaćeni su vitaminima i mineralima. Ovo je još jedan plus, ali ako jedete uravnotežen, vjerojatno ne trebate ove hranjive tvari i jeftinije je da uzimate bilo koji vitamin.

Ako pokušavate dodati soje na svoju prehranu, možete naći energetske šipke koji sadrže protein soje i koji vjerojatno imaju bolje okus od tofu. Obrnuto, neke energetske šipke sadrže stvari koje vam nisu potrebne, kao što su trans masnoće i zasićene masti, kukuruzni sirup bogat glukozom i ostali zdravstveni sastojci poput ulja. palmin, maltodekstrin (vrsta škroba koja često sadrži GMS) i kalijev acesulfam (umjetni zaslađivač koji još nismo proučavali dovoljno).

  • Imajte na umu da je energija druga riječ za "kalorije". Ako tražite lagani snack, barovi koji sadrže 200 ili 300 kalorija mogu eksplodirati kalorijski brojač za taj dan.
  • Međutim, ako tražite obnovu obroka, energetske šipke mogu biti manje od kalorija, a da ne spominjemo povrće i drugu hranu koja bi trebala biti obrok.
  • Bilježite li ugljikohidrate? Upozorenje: neke trake sadrže 40 grama!
  • U osnovi, energetske šipke ispunit će vašu glad i povećati energiju u kratkom roku, ali dolazi po cijeni. Ne samo da su skuplji, ali nisu puno učinkovitije od ostalih zalogaja kao što su voće ili orašasti miks. Osim toga, energetske šipke sadrže mnoge elemente koji je bolje ne konzumirati; što nije slučaj kod prirodnih zalogaja. Još jedna dobra opcija bila bi da dobijete orah i sušenu voćnu mješavinu i napravite vlastite energetske šipke; ekonomičniji i zdraviji način da se taj mali poticaj!