poteškoće s spavanjem? Niste sami. Prema Statistici Kanada, jedan od sedam Kanađana pati od nesanice. Prije nego što bacate na tablete za spavanje, razmislite na trenutak o vašoj higijeni spavanja. Dobra higijena spavanja može vam pomoći da prijeđete u krevet i spavate bolje cijelu noć. Ovi osnovni savjeti mogu vam pomoći da se bolje pripremite za dobar noćni san.

Što je higijena spavanja?

"Higijena spavanja" je pojam koji se odnosi na vrijeme spavanja koja govori vašem tijelu da je vrijeme za spavanje. Prema kanadskom društvu spavanja, spavanje prvenstveno usvajanjem dobre higijene spavanja može vam pomoći da zaspite brže i ostanete spavati cijelu noć.

Prije nego što pročitate osnovna načela u nastavku, postavite sebi nekoliko pitanja o trenutnoj higijeni spavanja. Prate li redovnu rutinu za spavanje ili idete li u krevet u različito vrijeme? Koliko sati sna trebate svake noći? Jesu li vaše navike spavanja znatno promijenile u vašem životu?

Dobar noćni san

Sada kada imate prilično dobru ideju o potrebama vašeg sna, vrijeme je da uključite dobru rutinsku spavanje u svoju dnevnu rutinu. Slijedite ove osnovne principe da dobro spavate večeras:

  • Uspostavite namjeru:Učinite spavati vaš prioritet i pokazuj spremnost za dobro spavanje večeras.
  • Pratite svoj unos kofeina:Pokušajte smanjiti potrošnju čaja, kave i bezalkoholnih pića u popodnevnim i kasnim poslijepodnevnim satima.
  • Učinite svoj krevet svetim prostorom:Umjesto da radite, razgovarate, jedete i gledate televiziju u krevetu, napravite svoju sobu utočište za spavanje. Ulagajte u opuštajuću rasvjetu i udoban krevet, isključite televizor i poštujte svoje utočište spavanja.
  • Stvorite pravu atmosferu:Zaključajte svoja vrata, zatvorite prozore, isključite televizor i uklonite glazbu ili pozadinsku buku. Provjerite je li temperatura ugodna - ne previše vruća ili previše hladno.
  • Opustite se:U isto vrijeme svake večeri, popiti se kadu ili jednostavno oprati lice i četkati zube. Prosijite svjetla i govorite niskim glasom. Uspostavite ritual koji govori vašem tijelu da je vrijeme za spavanje, kao što je stavljanje svijeće ili primjenu opuštajuće hidratantne kreme na vaše ruke. Lezi i pusti se da spustiš na spavanje.
  • Pitajte za pomoć:I dalje imate poteškoća s spavanjem? Vaše zdravlje moglo bi biti uzrok. Obratite se svom liječniku za više informacija o lijekovima koji vam mogu pomoći ili zdravstvenim problemima koji mogu utjecati na vaš san.