Katarakte se općenito smatra glavnim problemom starenja. Ali ti savjeti mogu vam pomoći da smanjite rizik od razvoja katarakta i zamijenite leće kasnije u životu.

Simptomi katarakta

Kad se obično bistre leće u vašim očima uznemiruju, pati od katarakta.

 • Vizija postaje mutna, noćna vožnja može postati teška zbog svjetlucanja prednjih svjetala i boje nisu tako jasne.

Operacija katarakte može zamijeniti neukrotive leće s umjetnim lećama, ali vam ih možda neće trebati ako poduzmete ove korake kako biste spriječili katarakte. Čovjek 1. Jedite antioksidanse i vitamin C i E

Pokušajte pripremiti salatu od špinata s kuhanim jajašcima, mandarinama i bademima za večeru.

Jedite puno antioksidansa luteina i zeaksantina, kao i vitamina E, sve prisutne u ovoj ukusnoj salati smanjuje rizik od katarakta za 16% u studiji više od 23.000 žena Harvard School of Public Health.

 • Ostale studije pokazuju da uzimanje puno vitamina C također pruža zaštitu.
 • Vaše tijelo pohranjuje lutein i zeaksantin u visokim koncentracijama u leće vaših očiju, gdje izgledaju kao da rade kao sunčane naočale kako bi filtrirale štetne ultraljubičaste zrake.
 • Antioksidansi, uključujući C i E, također se pojavljuju kako bi zaštitili proteine ​​leća od oštećenja slobodnih radikala, destruktivnih molekula kisika.
 • Jedući samo pet porcija voća i povrća dnevno, a dvije porcije orašastih plodova dovoljno je da vam osiguraju svoje tijelo s mnogim važnim hranjivim tvarima.
 • Najbolji izvori luteina i zeaksantina su tamno zeleno povrće kao što su kelj, zeleni kupus, rajčica, brokula i špinat, tikvice, kao i jaja i kukuruz. Za vitamin E, obratite se bademima, lješnjacima, kikirikijima i cjelovitim zrnima.
 • Za vitamin C, odaberite agrumi, crvene paprike i jagode. Gard 2. Držite šećer u krvi nisko i stabilno
 • Dijabetes povećava rizik od katarakta za 80% u istraživanju od 6000 ljudi. Stručnjaci sumnjaju da visok šećer u krvi šteti proteinima u lećama oka.
 • Čak i visoka razina glukoze u krvi i prediabeta povećavaju vaše šanse; u studiji u Velikoj Britaniji, osobe s prediabetičkim stanjem pod nazivom umjerena hiperglikemija postaju imale dvostruki rizik.
Ako imate dijabetes, rabite sa svojim liječnikom kako biste održali glukozu u krvi pod kontrolom. Prot 3. Zaštitite oči od sunca

Kada su znanstvenici provjerili oči gotovo 900 ribara iz zaljeva Chesapeake u Sjedinjenim Državama, otkrili su da su oni koji su najviše vremena provodili na suncu tri puta veća vjerojatnost da imaju katarakte samo one koji su manje vremena provodili na suncu.

 • Sunčane naočale i široki obodni šeširi smanjuju rizik za dvije trećine. Stručnjaci sumnjaju da sunčeva svjetlost ometa bjelančevine u lećama oka, što je oblačno.
 • Jeftini sunčane naočale mogu biti jednako dobri kao i one s višim cijenama. Samo potražite naljepnicu koja kaže da leće štite od 99% UVB i 95% UVA zraka, ili "UV apsorpcija do 400 nm", a vi ste pokriveni.
4. Prestati pušiti

Pušenje udvostručuje vaš rizik od neprozirnosti leće. Zaustavite i rizik počinje pasti, kažu švedski istraživači koji su pratili zdravlje 34.595 žena.

 • Svjetlosni pušači (koji su pušili šest do deset cigareta dnevno) potpuno su izbrisali svoj dodatni rizik 10 godina nakon odustajanja.
 • Veći pušači (više od 10 cigareta na dan) koji su prestali trebati 20 godina kako bi smanjili rizik na sličan način kao i nepušači.
5. Pazite na steroidne lijekove

Oralni steroidi povećavaju rizik od katarakta.

 • U studiji 2446 ljudi da steroidni tablete za liječenje stanja kao što je reumatoidni artritis, astma, kronične opstruktivne plućne bolesti, lupus i upalne bolesti crijeva, koji je 10 mg po danu steroida za jednu godinu smanjio rizik od katarakta za 68%.
 • U 18 mjeseci povećanje rizika povećalo se na 82%. U većim dozama, inhalirani steroidi također mogu povećati rizik, tvrde britanski istraživači. Steroidne kreme i steroidni kapi za oči također mogu povećati vaše šanse.
Ako upotrebljavate dugoročne steroide, zakazite termin za ispit oka i pitajte svog oftalmologa koliko puta trebate ponavljati ispite.