trendovi hrana kao što je Paleo dijeta tout prednosti prehrane poput naših predaka, ali ono što su koristi od prehrane kamenog doba?

Što je dijeta iz kamenog doba?

Naši preci su jeli meso, ribu, povrće, bobice, ostalo voće i orasi. Sve što su jeli, imali su grmljavinu ili pokupili. Ta ograničenja

  • im je dijeta bogata nemasnog proteina, vitamini, minerali, masne mononezasićenih i polinezasićene kao omega-3 masne kiseline, vlaknima i drugim biljnim koristan kemikalija.
Koliko su dobre ove namirnice za naše tijelo?

Te namirnice sadrže prirodne elemente koji pomažu održati naš kardiovaskularni sustav u dobroj formi.

  • U stvari, kada se volonteri u švedskoj studiji, nakon slične dijeta za tri tjedna, jede poput naših predaka, oni su smanjili svoju prosječnu unos kalorija za 36%, povećao razinu zaštitnih antioksidansa njihova krv, smanjila sistolički pritisak (prvi broj u očitavanju krvnog tlaka) i postigao 72% smanjenja razina štetnog čimbenika koji potiče zgrušavanje krvi.
  • Također su izgubili težinu, smanjili svoj struk i smanjili indeks tjelesne mase (BMI).
  • Drugo istraživanje pokazalo je da prehrana s kamenom dobi ne samo da smanjuje krvni tlak već i poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje razinu C-reaktivnog proteina, drugi marker rizika bolesti srca.
Izrada izmjena

Nakon zdravog plana prehrane znači odabir cjelovite i neprerađene hrane i rezanje hrane koja je unaprijed pakirana, unaprijed pripremljena ili visoko rafinirana, uključujući bijeli šećer i bijeli kruh.

  • Stavite na zobi, zob i mekinje, koje osiguravaju topiv vlakno.
  • Topiv vlakno veže se na "loše" LDL kolesterol i uklanja ga kao otpad iz tijela, sprečavajući je da oštetiti zdravlje vašeg srca.
Što je s integralnim žitaricama i rižom?

U doba kamenog doba malo je ili bez zrna ili riže, ali obično su vam loše samo ako su previše rafinirani.

  • Smetnje cjelovitih žitarica i smeđa riža zapravo su korisni jer oboje sadrže puno vlakana, čime je probavni sustav zdrav i zadovoljava apetit pa imamo manje potrebe za jelo.
  • Poput voća i povrća, cjelovite žitarice i smeđa riža su dobri izvori netopljivih vlakana.

Ako razmišljate o Paleo dijeti ili drugoj dobi od kamenog doba, imajte na umu ova razmatranja. I ne zaboravite se posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka bilo kojeg oblika prehrane.