Vijesti o dijagnozi Parkinsonove bolesti mogu biti neodoljiv. Ali možete sebi pomoći nakon ove dijagnoze. Slijedeće smjernice osvjetljavaju ove mogućnosti.

Vježba

Budući da Parkinsonova bolest utječe na kretanje mišića, važno je da ostanete jaki i prikladni koliko možete. Redovita vježba je bitna jer poboljšava vašu mobilnost, ravnotežu i raspon kretanja te održava snagu.

  • Bilo koja tjelesna aktivnost, kao što je istezanje, hodanje, plivanje ili čak dizanje utega, ne samo da će vam pomoći da postanete bolji, već i jačate svoju izdržljivost.
  • Ako ste novi u fizičkoj aktivnosti ili trebate dodatnu motivaciju, započnite s radom s fizioterapeutom koji može razviti prilagođeni plan vježbanja koji će najbolje raditi za vas.
Osigurajte svoj dom
  • Kako biste izbjegli pada, osigurajte svoj dom. Instalirajte rukohvate duž stepenica i zgrabite trake u tušu i pored WC-a. Također je najbolje paziti da kabeli za napajanje nisu na vašem putu.
  • Kao što bolest napreduje, imajte mobilni telefon ili uređaj za hitne pozive u slučaju pada.
Dijeta

Dijeta je također vrlo važna kada se brinete. Ako uzimate L-dopa lijekove, ograničite protein na oko 12% ukupnih dnevnih kalorija. Više proteina otežava levodopa da dođe do vašeg mozga. Također je važno jesti puno hrane visoke vlakno, kao što su povrće, voće i mahunarke. Vlakna sprečavaju zatvor, čest simptom Parkinsonove bolesti.

Biljna hrana također je bogata vitaminom C i ostalim antioksidativnim hranjivim tvarima koji mogu pomoći u ograničavanju oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u živčanim stanicama. Možda biste trebali razmisliti o suradnji s nutricionista.

Stav je neophodan

I zapamtite da pozitivan um može biti jednako važan kao boravak u dobrom fizičkom zdravlju. Dobar način da izbjegavate sažaljenje je ući u hobi.

Zadaci koji uključuju i um i ruke, kao što su šivanje, stolarija ili čak igre s kartama, mogu usporiti napredovanje bolesti. Pridruživanje Parkinsonovoj grupi za podršku također može biti korisno ne samo za vas nego i za vašu obitelj i njegovatelje.