Začini koje ste stavili u ormar i kupili u supermarketu, putovali ste iz srednje i istočne antikvitete. Pročitajte dalje za pregled fascinantne povijesti uobičajenih začina.

Začini u drevnoj povijesti

Ljudi koriste začine kako bi unaprijedili njihovu hranu već generacijama. Nabavna trgovina paprom i brojni drugi začini započela je već 1450. g. Prije Krista, kada je Egipat počeo uvoziti cimet.

Trgovci su napustili Maleziju i Indoneziju u kanuima i nosili začine 7240 kilometara visoravnih u Madagaskar, a zatim su se popeli na obalu Istočne Afrike do Crvenog mora.

Začini u Europi

Prvi i najvažniji orijentalni začin do Europe bio je "indijski papar", poznat u Grčkoj oko 431. pne.

U drevnim i srednjovjekovnim razdobljima, 450 grama papra bi moglo doslovce vrijediti svoju težinu u zlatu.

Rimljani uveli paprika sa bogatom britanskom i đumbir, sanskrta sringavera, ili „korijena roga.”

Šafran, žuti prašnici od Crocus sativa, rastao divlje u Italiji. Rimljani su je ostavili Grcima da ga žetvu, jer su cvijet odavno uzgajali.

Ti rafinirani ukusi nestali su nakon pada Rimu sve dok Arapi nisu posadili zafaran u Španjolskoj u osmom stoljeću.

Muškatni oraščić i mačka bili su posljednji veliki začin do Europe, vjerojatno u dvanaestom stoljeću.

Unosan posao

Venecija, strateški smještena između Istoka i Zapada, obogaćena je monopolom na trgovini začina. Kasnih 1400-ih, druge europske zemlje počele su tražiti nove trgovačke putove. Godine 1493. Genovese istraživač Christopher Columbus sletio je u Hispaniolu, danas Haitiju i Dominikansku Republiku.

Hot pepper

Vrući lokalni umak osvojio je pohvale od Kolumba koji ga je zvao "bolje začin od papra".

Španjolski nazivom čili, muški oblikpimienta, naziv koji se koristi za „crnog papra.”

U Meksiku, gdje je bio cijenjen, jer oko 6000 godina prije Krista, bio Aztec riječili Tchili čili.

Portugalci uveo čili u Indiji u 1525. Do tada je indijskakari, ili „umak” je s okusom kardamom, korijander u sjemenkama, kurkuma i kumin i začinjeno crni papar.

Suhe paprike kasnije su postale osnova drugog vrućeg umaka. Tabasco je Indijanci riječ koja znači „zemlja u kojoj je tlo mokro”, što je dobar opis južne Louisiane, gdje je začin je izumio američki Edmund McIlhenny u 1868.

lako Povijest začinima

Začini koji poboljšavaju vaše jela i kuhanje imaju pored njihovog okusa šarene priče koja je jedinstvena za svaku od njih! Razmislite o tome sljedeći put kada napravite kolač od muškatnog oraščića ili mješavinu chili papra!